Our Blog

Μπορεί η μετακόμιση να μας αλλάξει την ψυχολογία ;

Μπορεί η μετακόμιση να μας αλλάξει την ψυχολογία ;

Τα σπίτια μας αποτελούν προέκταση της ζωής μας. Περισσότερο από απλά μέρη όπου τρώμε, κοιμόμαστε και παίζουμε (και, πιο συχνά τώρα από ποτέ, δουλεύουμε), είναι εκεί όπου βιώνουμε χαρά και θλίψη και όπου χτίζουμε σχέσεις και μεγαλώνουμε ως άνθρωποι και ως οικογένειες. Και όταν δεν αισθάνεστε απόλυτα ικανοποιημένοι στη ζωή σας, είναι εύκολο να προβάλλετε αυτά τα συναισθήματα δυσαρέσκειας στο περιβάλλον διαβίωσής σας. Όμως μπορεί μια μετακόμιση στην Αθήνα να σας κάνει πιο ευτυχισμένους ή είναι απλώς κάτι παροδικό καθώς έχουμε μεγαλύτερα πρόβληματα;

Είστε πιθανώς εξοικειωμένοι με το ιδίωμα ότι «το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο στην άλλη πλευρά», ειδικά όσον αφορά το σπίτι. Νιώθεις ότι θα είσαι πιο ευτυχισμένος σε ένα διαμέρισμα με πλυντήριο και στεγνωτήριο σε σχέση με το να πρέπει να βγάλεις όλα τα ρούχα σου στο πλυντήριο, αν και είναι πολύ διαφορετικό από το να νιώθεις ότι όλα τα δεινά της ζωής θα εξαφανίζονταν αν μπορούσες να μετακομίσεις σε άλλο σπίτι, πόλη ή πολιτεία.

Έτσι μπορεί η μετακομίση να σας κάνει πιο ευτυχισμένους; Η έρευνα λέει ναι – αλλά μόνο σε ένα σημείο. Παρακάτω, αναλύουμε μερικές από τις επιστημονικές απόψεις για το πού ζούμε και πώς αισθανόμαστε, καθώς και τι έχουμε μάθει στην πορεία για τους παράγοντες της οικογενειακής ζωής που ισοδυναμούν με περισσότερη ευτυχία.

Τι λέει η επιστήμη

Το ερώτημα στο επίκεντρο της έρευνάς τους: μπορεί η μετακόμιση να σας κάνει πιο ευτυχισμένους εάν μετακομίσετε σε κάτι που είναι πιο επιθυμητό;

Η μελέτη αναφέρθηκε στην εσφαλμένη αντίληψη πίσω από την υπόθεση ότι θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι αν ζούσατε κάπου διαφορετικά ως εστιασμένη ψευδαίσθηση. “Οι εύκολα παρατηρούμενες και οι διακριτές διαφορές μεταξύ των τοποθεσιών έχουν περισσότερο βάρος σε τέτοιες κρίσεις από ό, τι θα έχουν στην πραγματικότητα”, σημειώνουν οι ερευνητές στην περίληψη της μελέτης. Με άλλα λόγια: η ζωή σας ταξιδεύει μαζί σας όπου κι αν πάτε, ακόμα κι αν το μέρος που πηγαίνετε έχει καλύτερο καιρό και περισσότερες ευκαιρίες.

Αυτά τα ευρήματα επαναλήφθηκαν κάπως σε μεταγενέστερη έρευνα του Stephan Goetz του Penn State University, ο οποίος χαρτογράφησε την ευτυχία στις ΗΠΑ με βάση τη γεωγραφική τοποθεσία. Σε μια μεγάλη τηλεφωνική έρευνα, ο Goetz μίλησε με ερωτηθέντες σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να συνδέσει μεταξύ του τόπου που ζουν και του πόσο ευτυχισμένοι είναι, με ερωτήσεις που περιελάμβαναν πόσες ημέρες το μήνα βρέθηκαν δυσαρεστημένοι.

Η έρευνα του Goetz φάνηκε να λέει το ίδιο πράγμα από τους Schkade και Kahneman, από διαφορετική οπτική γωνία: Δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το μέρος που ζείτε, αλλά το πως είναι η ζωή σας εκεί. Ακριβώς όπως το να ζεις στην Αθήνα αντί της Θεσσαλονίκης δεν εγγυάται την ευτυχία, ούτε το να ζεις σε ενα γαλήνιο χωριό. Εκείνοι που έχουν πρόσφατα μετακομίσει τείνουν να έχουν περισσότερες κακές μέρες το μήνα από εκείνους που έχουν μείνει στο ίδιο μέρος, γεγονός που υποστηρίζει περαιτέρω ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από το εξωτερικό περιβάλλον σας.

Φυσικά, η επιστήμη δεν μπορεί να ενσωματώσει κάθε εμπειρία. Όταν πρόκειται να απαντήσετε στην ερώτηση «μπορεί να σας κάνει η μετακόμιση πιο ευτυχισμένους;» υπάρχει πολύ περισσότερη απόχρωση από την απλή συνήπαρξη με φοίνικες ή δέντρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν μετακινείστε για να ξεφύγετε από μια συγκεκριμένη κατάσταση, αντί να κινείτε με την ελπίδα να βρείτε απλώς αυτό το αόριστο πράσινο. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι, ή οι άνθρωποι που βγαίνουν στη σύνταξη και αναζητούν για εργατολόγο Αθήνα, χρειάζονται στο χώρο τους μια ανάσα ηρεμίας.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Όταν πρόκειται για μετακομίσεις Αθήνα, «τίποτα στο οποίο εστιάζετε δεν θα κάνει τη διαφορά όσο νομίζετε», έγραψαν οι Schkade και Kahneman. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα (ή δεν θα μπορείτε) είστε πιο ευτυχισμένοι σε ένα νέο μέρος, αλλά ότι η αύξηση της ευτυχίας στο περιβάλλον διαβίωσής σας απαιτεί κάτι περισσότερο από μια αλλαγή τοπίου. Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε περισσότερη ικανοποίηση με το πού ζείτε και που αξίζει να αναζητήσετε σε ένα νέο σπίτι εάν ψάχνετε για μια ώθηση ευτυχίας. Σίγουρα οι φοιτητικές μετακομίσεις έχουν δυσκολίες. Ένας φοιτητής μπορεί να έχει δυσκολίες και σε προσωπική ζωή. Είτε μαθήματα, είτε ένα απλό συναινετικό διαζύγιο, δημιουργεί ταραχές που σου αλλάζουν την ψυχολογία.

Μικρότερες μετακινήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα του Goetz, θα μπορούσατε να ζήσετε στο πιο επιθυμητό μέρος στη Γη και να εξακολουθείτε να είστε δυσαρεστημένοι εάν έχετε μια μακρά μετακίνηση κάθε μέρα. Βρήκε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που οι άνθρωποι πέρασαν μετακινήσεις και υψηλότερων ποσοτήτων δυστυχισμένων ημερών, υποδηλώνοντας ότι εάν θέλετε να μετακινηθείτε για να είστε πιο ευτυχισμένοι, ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να γυρίσετε λίγο το χρόνο πίσω από το πόσο καιρό περνάτε το αυτοκίνητο ή το τρένο για να φτάσετε και από την εργασία.

Άνθρωποι, όχι μέρη

Η ποιότητα της κοινότητάς σας είναι ένας από τους μεγαλύτερους δείκτες ευτυχίας στο περιβάλλον διαβίωσής σας. Η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να είστε πιο ευτυχισμένοι.

Αν είστε λοιπόν έτοιμοι για να ψάξετε την καλύτερη μεταφορική στην Αθήνα που συνδυάζει ποιότητα υπηρεσιών και κόστος τότε επικοινωνήστε μαζί μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Call Now ButtonΚΑΛΕΣΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Enter your keyword